Slik dekker du bordet til nyttårsaften

Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon
Tre måter å dandere bestikket på til nyttårsaften

Bordstylist Margrete Leite Andersen gir deg sine beste tips til hvordan du kan imponere gjestene med et nyttårsbord av rang. Se videoer i saken!

Det er fort gjort å gå seg vill i jungelen av interiørtips. Bloggere og magasiner viser gjerne frem vakre blomsteroppsatser og stylinger som er perfeksjonert til fingerspissene, og det er fort gjort å få litt prestasjonsangst når du selv skal invitere folk hjem.

– Prøv å ikke la deg påvirke for mye av det bloggere og bordstylister gjør. Mye av det ser veldig pent ut på bilder, men er ikke spesielt praktisk i virkeligheten, sier Margrete Leite Andersen.

Våren 2018 startet Andersen utleiefirmaet Table Tales, som leier ut nytt og vintage servise, glass og bestikk fra lokalet på Nordstrand i Oslo. I tillegg tar hun oppdrag som bordstylist.

Hun elsker å være kreativ, og understreker at det å dekke bord skal være en glede. Til tross for alle reglene som finnes for borddekking, mener hun at du rett og slett ikke kan gjøre feil når du styler et bord.

Duker med synlig overlapp

– Jeg liker det asymmetriske og uperfekte, sier Andersen, og danderer de støvrosa linserviettene i løse knuter på de beige tallerkenene på bordet.

Selv om hun knytter alle på samme måte, blir alle seende litt ulike ut. Det er bare sjarmerende, mener stylisten.

Et godt tips om du skal dekke et pent bord er derfor å gå til anskaffelse av noen fine tøyservietter.

– Store tøyservietter gir deg mange flere muligheter når det kommer til dandering.

De er egentlig pene uansett hva du gjør med dem. Med tanke på miljøet er det også bærekraftig at de kan brukes igjen og igjen.

Tøyservietter er ifølge stylisten noe du enkelt kan lage selv.

– Du klipper ut store kvadrater i et stoff du liker og syr rundt. Det trenger ikke være en sirlig søm – det er bare fint med en frynsekant, sier hun.

Dette nyttårsbordet er dekket med hvite duker. Altså ikke én, men flere. Ifølge stylisten er det ikke noe i veien for å legge flere duker som overlapper hverandre hvis du ikke har en som er lang nok til å dekke hele bordet.

– Det gjør ingenting at dukene overlapper hverandre – det kan bare være en sjarmerende kontrast til et ellers pent dekket bord. Har du ikke to like duker, gjør det heller ingenting om de har ulike fargenyanser.

Det du legger på bordet trenger ikke nødvendigvis å være en tradisjonell duk.

– Har du noen fine gardiner i lin eller bomull kan du legge på disse isteden, tipser Andersen, og stryker ut rynkene med hånden etter at hun har lagt dukene på bordet.

Tre måter å dandere bestikket på til nyttårsaften
Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon
Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon